dilluns, 27 de maig del 2013

CRÒNICA DE LES ACTIVITATS GEGANTERES DEL 25È ANIVERSARI

Després que el dissabte 18 de maig tinguessin lloc la taula rodona i la inauguració de l'exposició «En Nona i els nostres gegants», que restarà oberta fins al 2 de juny, els actes commemoratius del 25è aniversari dels Gegants de l'ACF han continuat durant el cap de setmana del 25 i 26 de maig, en què s'han concentrat algunes activitats rellevants de la celebració.

Tot i que les tasques associades a les activitats commemoratives del cap de setmana eren força àmplies, dissabte al matí alguns membres de la Colla van poder atendre la invitació feta per l'esplai Sant Llorenç que celebrava la Diada de l'Esplai. Per això, el Banyetes i el Correfoguera van ser presents en aquesta activitat festiva.

DISSABTE 25: ACTIVITATS PER A INFANTS


Dintre del programa d'activitats commemoratives del 25è aniversari dels Gegants de l'ACF, els més menuts de la nostra vila ocupen un lloc preferent. I per això, van decidir dedicar una tarda sencera a acostar els gegants als nens i nenes de Sant Feliu. Les activitats es van concentrar, principalment, a la plaça Lluís Companys, que va restar plena de gom a gom amb la gentada d'infants santfeliuencs que hi van concòrrer a gaudir amb els Gegants de l'ACF.

Les activitats es van iniciar, però, a la plaça de la Vila, on els tabalers de la Colla de l'Espriueta i els tabalers d'Els Tronats van fer ressonar els seus instruments de percussió. Aquesta petita però sorollosa tabalada infantil es va desplaçar fins a la plaça Lluís Companys, on es trobaven plantats el gegantons i gegantets de l'ACF —Banyetes, Rebanyuda, Tonet, Fada Natura, Picatrons i Correfoguera— i els de la Ciutat —Cesc Bandoler, Llorenç i Mercè— i els gegantets Espriueta i Tardoreta, de l'AMPA del Salvador Espriu. Presidien la plantada els Gegants de l'ACF que enguany fan 25 anys: Jordi, Montserrat, Llorenç i Laia.

A la plaça Lluís Companys, els nens i nenes van poder gaudir de dues menes d'activitats: primerament, un taller de maquillatge i un seguit de jocs tradicionals simultanis —com ara xarranca, saltar la corda, estirada de corda—, i, en segon lloc i després de l'èxit assolit en la Tarda de contes, la representació del conte dels Gegants de l'ACF, a càrrec dels geganters i les geganteres més joves de la Colla.

Posteriorment, va tenir lloc una cercavila de gegantons i gegantets en la qual van prendre part l'Espriueta, la Tardoreta, el Llorenç, la Mercè, el Cesc Bandoler, el Picatrons, el Correfoguera, el Tonet, la Fada Natura, el Banyetes i la Rebanyuda; tancava la cercavila la Colla de Percussió Els Tronats. Aquesta cercavila es va iniciar i es va cloure a la plaça Lluís Companys, i va discòrrer per diversos carrers de la vila, tot passant per la plaça de l'Estació i la plaça de la Vila.

Vet aquí alguns àlbums fotogràfics de la jornada, a càrrec d'Els Tronats i de Marc Rius.

Àlbum fotogràfic: clica sobre la imatge per a accedir-hi.
[Foto: Colla de Tabalers Els Tronats]

Àlbum fotogràfic: clica sobre la imatge per a accedir-hi.
[Foto: Marc Rius]

Àlbum fotogràfic: clica sobre la imatge per a accedir-hi.
[Foto: Marc Rius]

Per a la major part de gent, aquesta diada es va cloure en finalitzar la cercavila a la plaça Lluís Companys. Però els geganters de l'ACF encara van haver d'escometre dues tasques força importants de cara a la trobada de l'endemà: assajar —conjuntament amb geganters de la colla de la Ciutat— els dos balls de protocol a ainterpretar i, ja de nit, portar les figures a La Nau i preparar-les convenientment: instal·lar els nous cavallets del Jordi i la Montserrat, i vestir-los amb les peces de roba noves —faldilles i armilles, al Llorenç i la Laia; capa, al Jordi, i vestit, a la Montserrat—.

DIUMENGE 26: TROBADA NACIONAL DE GEGANTS NONA


La festa gegantera del 25è aniversari dels Gegants de l'ACF es va realitzar el darrer cap de setmana de maig, com és tradicional en les trobades d'aniversari de Sant Feliu Ciutat Gegantera, que enguany ha assolit la 12a edició. La convocatòria estava adreçada a tota la «família Nona», i la col·laboració ha estat considerable, ja que hi van prendre part diversos gegants i capgrossos, així com un drac, construïts per Josep Cardona Nona.

El fet de tractar-se de la primera trobada d'aquestes característiques va generar força expectació en el món geganter, motiu pel qual a partir de les 9 del matí ja hi vam poder veure alguns afeccionats i col·laboradors de revistes geganteres deplaçats expressament. En aquest sentit, cal fer notar que el gegant Llorenç va fer de reporter de l'acte, ja que una càmera de vídeo instal·lada a la seva espatlla dreta va permetre als amics d'Els Gegants Som enregistrar la pràctica totalitat de la cercavila.

D'altra banda, cal dir també que es van haver de fer algunes modificacions sobre la programació —la plantada va començar a les 11 h, i no a les 9 h—, ja que el dia es va aixecar amb el cel ple de núvols que amenaçaven pluja. Així doncs, a les 11 del matí es va realitzar la plantada a la plaça 8 de Març i pocs minuts després hi feien acte de presència els gegants Jordi, Montserrat, Llorenç i Laia, enmig d'un fort aplaudiment dels presents.

Les figures Nona que van prendre-hi part —a més de les de l'ACF— van ser Iluro, Alarona i Pasqual, de Mataró; Es Nais i Miss Ling, de Lloret de Mar; Pere Marc I i Maria la Barona, de Gavà; el Drac de Pineda de Mar; Ramon Berenguer IV i Peronella, de Cardedeu, i els capgrossos de Sant Vicenç de Montalt: el Dimoni, l'Avi Pagès, l'Avi Mariner, la Minyona, el Boig, el Majordom i el Pinxo. També van ser convidades les colles del Drac d'Or, de l'Hospitalet de Llobregat; de l'AMPA Mare de Déu del Carme, del Prat de Llobregat, i dels Gegants de la Ciutat.

Cal destacar de les figures presents, el cap del Gegant Dragut de Pineda de Mar, del capgrós bessó del Banyetes i d'un capgrós el motllo del qual és a l'exposició «En Nona i els nostres gegants», i dels «figures», la participació de dos geganters de 1988: l'Agustí Graupera i el Josep Solé. D'altra banda, també ens va acompanyar el Pere Cardona i la Marta Morera, que van gaudir força en poder veure arreplegades tantes figures construïdes per en Nona.

A les 11.30 h va donar inici la cercavila, que va discòrrer pels carrers següents: Carreretes, Laureà Miró, Joan Batllori, passeig Nadal, plaça de l'Estació, passeig Bertrand, Pi i Margall i plaça de la Vila.

A la plaça de l'Estació, hi va haver una aturada de tota la cercavila, ja que cada colla convidad hi va interpretar una peça de ball. La finalització de la cercavila, però, va tenir lloc a la plaça de la Vila, on es van realitzar els balls protocol·laris. Els Gegants de l'ACF van interpretar, acompanyats dels Gegants de la Ciutat, dues peces: primerament, el Ball dels Gegants del Seguici i, tot seguit, el Ball Nou, que és una peça reservada als Gegants de Catalunya i als de les ciutats que han estat Ciutat Gegantera de Catalunya. Totes dues peces van ser ballades per Xavier Cerdán (Llorenç), Albert Moya (Laia), Agustí G. Larios (Jordi) i Rafa Jiménez (Montserrat).

A continuació, es van lliurar els records —elaborats a partir d'un motllo original d'en Nona cedit per la família a tal efecte— a les colles participants en la trobada, la qual es va cloure amb una ballada conjunta de l'Himne de Sant Feliu Ciutat Gegantera.

Vet aquí alguns àlbums fotogràfics de la jornada, a càrrec de Marc Rius i d'Els Gegants Som, i de tot el cap de setmana, a càrrec d'Albert Moya.

Àlbum fotogràfic: clica sobre la imatge per a accedir-hi.
[Foto: Marc Rius]

Àlbum fotogràfic: clica sobre la imatge per a accedir-hi.
[Foto: Marc Rius]

Àlbum fotogràfic: clica sobre la imatge per a accedir-hi.
[Foto: Els Gegants Som]

Àlbum fotogràfic: clica sobre la imatge per a accedir-hi.
[Foto: Albert Moya]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada